Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Протест събра стотици работници от никелови заводи в Индонезия след смъртта на 18 души в топилна пещ

Стотици работници от областта на добива и преработката на никел излязоха на мирен протест в Индонезия днес с искане за по-голяма безопасност на труда, предаде Ройтерс, като допълни, че конкретната причина за митинга е смъртта на 18 души след взрив в предприятие от тази промишленост. От местни синдикати казаха за световната агенция, че ако не бъдат удовлетворени техните искания, ще бъде обявена стачка.
Дейностите в завода на индонезийския клон на китайската компания "Циншан" в индустриалния парк "Мороуали" на остров Сулавеси не са били засегнати от протеста, като ръководството на завода е в процес на преговори с представители на работниците, обяви говорителят Деди Курниаван. "Това е мирна демонстрация, затова и дейността на завода не бе нарушена", каза той.
Около триста души са взели участие в протеста днес, казва за Ройтерс председателят на работническия профсъюз (СПИС) Кацаинг, който се представя само с едно име. "Нашето основно искане е работодателите да спазват закона за безопасността на труда", казва той, като заяви, че ако до три дни исканията не бъдат изпълнени, ще започне стачка.
В индустриалния парк "Мороуали", който се простира на площ от над три хиляди хектара на източния индонезийския остров Сулавеси, се извършва основно преработка на никел, като там се трудят 70 000 работници от десетки компании.
От 18-те загинали в пожара в топилна пещ в неделя десетима са индонезийци, а осем - китайци. Индонезия е №1 в света по добив и преработка на никел. Работата на мястото на трагедията е спряна, но другите топилни пещи продължават да работят по обичайния си график, информира говорителят Деди Курниаван. Заместник-министърът на труда и човешките ресурси на Индонезия Африансях Ноор обеща, че министерството ще се постарае законите за безопасността на труда да станат по-строги. 
Индонезия е наложила забрана за износ на непреработена никелова руда, като същевременно насърчава големите вложения в топенето и преработката, отбелязва Ройтерс, като допълва, че в последните години в този сектор на индустрията на страната има няколко фатални инцидента.

c