Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Пролетната сеитба в област Добрич започна на места, не сеят масово заради дъждовете

Пролетната сеитба в област Добрич все още не е започнала масово заради дъждовете. Има засети отделни полета в морските общини, край Ген. Тошево и в община Добричка. Очаква се в следващите дни земеделците да влязат в нивите по-масово. Те споделят, че такова закъснение не се е случвало скоро, но притеснения няма.

„Не се сее масово заради дъждовете. Температурите бяха доста ниски до средата на месеца, но важното е, че се натрупа влага и градусите на въздуха и на почвата вече се вдигнаха. Всеки момент ще може да се влезе в полетата и ще започне масово пролетна сеитба, така че не сме притеснени“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа“, сеитбата започна трудно и стопаните използват малкото дни без валеж да засеят, но това не е масово. „Машините не могат да влязат в полетата. Отгоре се вижда, че почвата е изпръхнала, но отдолу е кално. Преди няколко дни първите земеделци започнаха там, където има възможност. Сеитбата закъсня много, но тя зависи от природата“, посочи Комитов.

Земеделците споделят, че тази година е много различно, рядко се е случвало да започне сеитба в този период - обикновено това става около 4-8 април.  

При есенниците всичко е нормално, те също имаха нужда от тези дъждове. „Вървят агротехническите мероприятия, почти приключват пръсканията на пшеницата, върви с пълна сила подхранването на есенниците, което беше важно заради падналите дъждове“, каза Жекова.

„Който пътува из Добруджа, вижда, че навсякъде посевите са в отлично състояние. Стопаните напръскаха и наториха, това поне се свърши. Няма причини да се тревожим за реколтата“, изтъкна Комитов.

Първите данни от Областната дирекция „Земеделие“ за пролетната сеитба се очакват утре. През миналата година в област Добрич бяха засети 845 000 декара с маслодаен слънчоглед и 906 000 декара с царевица за зърно.

 

c