Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Професия „Танцьор“ в училището по изкуства в Добрич се радва на интерес

Гергана Димитрова е хореограф педагог, секретар на Асоциацията за разширено професионално обучение по хореография

Гергана Димитрова е хореограф педагог в СУ „Св. Климент Охридски“ Добрич, секретар на Асоциацията за разширено професионално обучение по хореография и координатор за гр. Добрич на концертите „Да бъдем заедно …“

При огромен интерес и препълнена зала на Драматичен театър "Йордан Йовков" в Добрич преминава концертът-спектакъл "Да бъдем заедно…“ Поредицата от концерти се провежда за втори път. Те са организирани от Асоциацията на училищата с професионално и разширено изучаване на хореография към Министерството на образованието под егидата на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Концертите тази година са в четири града на страната – Шумен, Варна, Добрич и София,. На първи юни ще бъде заключителният концерт в Народния театър "Иван Вазов" в София. Участват пет училища от страната с професия танцьор, изучаващи ученици.

На сцената в Добрич излязоха над 250 ученици от СУ "Св. Климент Охридски", гр. Добрич, 140. СУ "Иван Богоров", гр. София, СУ за ХНИ "Константин Преславски" – Варна, СУ "Сава Доброплодни", гр. Шумен и Средно училище "Елин Пелин", гр. Варна.

Какъв е ефектът от концертите, които организирате вече за втора година?

Ефектът е двустранен. От една страна, от гледна точка на учениците, като професионално ниво, виждаме голямо надграждане. Нашите паралелки получават голяма гласност в сферата на образованието, от Министерството на образованието. Ефектът от гледна точка на децата е създаването на много приятелства, опознаване и приятен микроклимат, когато се качат на сцената. При тях вече не се вижда конкуренция, а една много добре споена танцова машина.

Преди няколко години СУ „Св. Климент Охридски“ Добрич водеше битка, за да извоюва тази специалност в своя прием. Тя наложи ли се вече, има ли интерес у младите хора?

От дълго време училището води битки. Защото, знаете, в началото водихме битка от профил да стане професия. Когато заявихме, че и като професия стоим много добре на територията на града като училище по изкуствата, беше намален приемът като бройка. Но в момента мога спокойно да кажа, че сме се заявили с професия „танцьор“. Има достатъчно ученици, които избират този път за средното си образование. Радваме се на една много добра след това приемственост към висшите учебни заведения, като наши ученици продължават с професията „хореограф“ във Варна и Пловдив.

При огромен интерес в Добрич преминава концертът-спектакъл "Да бъдем заедно…“ (ВИДЕО)

Каква част от тях се реализират точно с такава професия?

Разбира се, процентът е малък, но  не е за пренебрегване. Знаете, че професията на хореографа е бутикова. Тя не е разпространена в широка мащабност – една, две, три бройки от випуск са напълно достатъчни като реализация.

Подкрепата на президентството, в случая на вицепрезидента на тази поредица от концерти е показателна. Но от каква подкрепа от държавата имате още нужда?

Това, че г-жа Илияна Йотова застана зад гърба ни, подкрепата й е изключително важна и ценна за нас. Най-важната подкрепа е подкрепата на Министерството на образованието и науката. За радост, можем да кажем, че я имаме. Всичко, което зависи от нас, ние го изпълняваме в пълния му мащаб като професия. Но очакваме и тяхната подкрепа и признателност за това, което правят децата в зала.

Магията на концерта "Да бъдем заедно…" в Добрич в снимки (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Колко ученици в момента се обучават по професия танцьор в страната?

Не мога да кажа точна бройка, но не са много. 10-11 са училищата, в които е развивана професия „Танцьор“ през годините. В някои от училищата приемът е всяка година, в други – през година. В някои има пълна паралелка, а в други делим две професии в една паралелка. Така че броят не е много голям, напълно достатъчен е и не застрашава страната с производство на кадри, които след това не могат да намерят своите работни места. Професионалните ансамбли имат нужда от захранване.

c