Събота, 28 септември 2024

28.09.2024

Последвайте ни

Проектът за индустриален парк в Добрич е отхвърлен още в началото

Той не е допуснат до техническа и финансова оценка, което е било ясно още на 24 април

В резултат от извършената оценка на административното съответствие и допустимост инвестиционното предложение на „Индустриален парк Добрич“ ЕООД е оценено като несъответстващо с изискванията, посочени в Условията за кандидатстване по процедурата и не е допуснато до техническа и финансова оценка. Това отговориха от Министерството на иновациите и растежа в отговор на запитване на Про Нюз Добрич. От там посочиха, че списъкът с предложенията, които не са допуснати до техническа и финансова оценка, включително основанията за това, е официално публикуван на интернет страницата на Министерство на иновациите и растежа, като същият е съобщен и индивидуално на всеки от кандидатите, включени в него.

Още на 24 април е станало ясно, че седем предложения са отхвърлени, сред които и това за Добрич.

От посочените за това мотиви става ясно, че предложението на „Индустриален парк Добрич“ ЕООД не отговаря на изискванията за допустимост. Не са представени документи за собственост или за учредени вещни права по отношение на имоти, част от територията на парка. Посочено е, че към момента на кандидатстване, кандидатът не е бил собственик на имоти, част от територията на парка, и по отношение на тях не са учредени вещни права в полза на кандидата. Поради това предложението  е отхвърлено.

Припомняме, че Министерството на иновациите и растежа обяви, че ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11 индустриални зони и парка в страната, основно в Северна България. Сред тях не е този в Добрич.

След като това стана известно кметът Йордан Йорданов съобщи на личния си профил във фейсбук, че от Общината е подадено възражение в законовия срок пред Административния съд и се правят изчисления за възможността да се финансира първата част от проекта с ресурса, одобрен от Министерство на финансите, а вътрешната инфраструктурата да се изгради по Програмата за Интегрирано териториално развитие.

 

c