Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Призоваваме президента да не оказва натиск върху независимия Конституционен съд, каза Рая Назарян от ГЕРБ-СДС

Президентът за пореден път демонстрира несъгласие с това, че законодателният орган работи, приема важни закони и решения за държавата, което явно противоречи на неговото разбиране за еднолично управление на държавата, каквото наблюдавахме при служебните кабинети. Това заяви пред медии депутатът от ГЕРБ-СДС и член на правната комисия към Народното събрание (НС) Рая Назарян.
Днес държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии.
По думите на Назарян президентът за пореден път показва, че търси конфликт с НС с една единствена цел – да отслаби стабилното парламентарно мнозинство, което има важна задача да провежда важни реформи. В тази връзка напомняме на президента, че съдите, които той назначава от неговата квота, ги назначава еднолично, а процедурата, която НС проведе за избор на конституционни съдии, беше публична, прозрачна и открита, подчерта депутатът.
Тази публичност, прозрачност и откритост президентът също ще я дължи в момента, когато той трябва да назначи конституционни съдии от неговата квота, ще я дължи на обществото, а не просто да ги назначава еднолично, отбеляза още Назарян. И в заключение – призоваваме президента  да не оказва натиск на независимия Конституционен съд, изтъкна представителят на ГЕРБ-СДС.
Новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва в петък, 26 януари, съобщиха от КС. Те бяха избрани за членове на КС от квотата на парламента на 19 януари.
Според Закона за Конституционния съд съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

c