Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Признание: Кирил Жендов от област Добрич е "Иноватор" и "Зърнопроизводител" на България

Кирил Жендов от ЕТ „Ренесанс-КПДТ- Кирил Жендов" е победителят в категорията "Зърнопроизводител на 2024 година". Наградата му беше връчена тази вечер на дебютното издание на конкурса Forbes&Agri.bg AGRI AWARDS 2024, който привлече общо 154 кандидатури от различни земеделски стопанства, които споделиха своите успешни практики и визия за развитие. 

Въз основа на оценката на журито и публиката и в съответствие с утвърдената методология на Forbes България, бяха определени по пет финалисти от деветте категории. 

Кирил Жендов беше номиниран и финалист в три от тях. Тази вечер той победи в категорията  „Зърнопроизводител на 2024“ и „Иноватор на 2024“ – за фермер, който прилага дигитални и иновативни решения и услуги в стопанството си, с което повишава своята ефективност и рентабилност.

В третата категория, в която бе номиниран “ESG ферма на 2024” - за производител, който полага усилия за опазване на околната среда, Кирил Жендов е класиран на трето място.

Кирил Жендов основава  ЕТ "Ренесанс - КПДТ-Кирил Жендов" през 1992 година. Занимава се със  зърнопроизводство, като стопанисва 26 492 дка земя, собствена и под аренда. Съвместно с РУ "Ангел Кънчев"  Русе, използвайки продуктите на фирма "НИК" ООД и препоръките на специалисти от Литва, Швейцария и др., разработиха и внедриха регенеративна дигитализирана технология за зърнопроизводство в условията на променящ се климат. Технологията е въведена и се използва единствено и само в стопанството на Кирил Джендов в България. Шеста година тя допринася за устойчивото финансово състояние на фирмата. От 2010 г. фирмата работи изключително ефективно и в този период до днес е модернизирала стопанството и до много висока степен е дигитализирала производствения процес. Въвели са най-новите технологии в мониторинга и обработката на почвата, използват технология за селективно внасяне на хербициди, с която икономията на хербициди достига до 80 % в някои полета.

c