Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Приключи проектът на ЧОУ „Мария Монтесори“ Добрич „Февруари – месец на археологията

Днес приключи един интересен и вълнуващ училищен проект „Февруари – месец на археологията в ЧОУ „Мария Монтесори“, съобщи директорът на учебното заведение Надежда Иванова.

Партньори на училището в това начинание бяха Регионалният исторически музей в Добрич и Историческият музей в Балчик.

"Като заложихме на иновативен метод на преподаване чрез поредица от активности, ние стимулирахме учениците да придобият знания и умения. Вместо традиционния подход, при който учениците пасивно приемат информация, с проектно базираното обучение ги поставихме в ролята на активни участници. В рамките на един месец децата се срещнаха с археолози от регионалния музей и научиха много за тази професия – за научния апарат и инструментариума, с който си служат тези специалисти", сподели Надежда Иванова.

В отделна поредица от занимания учениците от начален етап сами влязоха в ролята на археолози. В специално подготвени образователни макети с различни културни пластове те откриха „исторически артефакти“ и ги подредиха в своеобразна музейна експозиция.

Изключително вълнуващ бе и последният ден на февруари. Всички посетиха град Балчик и разгледаха археологическите находки от античния храм на богинята Кибела. Децата попълниха полеви дневник и наблюдаваха образователно видео, разказващо историята на откриването на храма и неговата значимост.

С този училищен проект бе повишена вероятността някое от децата да избере професията на археолога (ранно кариерно ориентиране), развиха се умения (фина моторика и работа с ръце, поставяне на събития в хронологичен порядък, екипна дейност), създадена бе възможност на децата да общуват с външни експерти, а на училището - с институции и организации за създаване на дълготрайни партньорства. В резултат на проекта бе опознато част от културно-историческото наследство на региона, а деца и педагози разбраха колко е важно да го популяризираме и опазваме.

"Отчитаме проекта си като успешен, защото, освен всичко друго, се забавлявахме много, докато учим", посочи директорът на ЧОУ "Мария Монтесори". 

c