Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Приетата преди година в НАТО Финландия сега е "на фронтовата линия" на Алианса, заяви президентът на страната

Президентът на Финландия Александер Стуб заяви днес, че присъединяването към НАТО преди една година е превърнало неговата страна в "държава на фронтовата линия", като се има предвид, че границата на Алианса с Русия се е удължила двойно, предаде Асошиейтед прес.
Границата с Русия на Финландия, която стана 31-вата страна членка на НАНО на 4 април миналата година, е дълга 1340 километра, като минава предимно през гъсти гори на юг и през пресечени местности на север в Арктика, отбелязва АП.
При посещението си в съседна Швеция днес Стуб даде съвместна пресконференция в столицата Стокхолм с шведския министър-председател Улф Кристершон. АП припомня, че в продължение на десетилетия двете скандинавски държави са пазили неутралитет, отказвайки да заемат страна по военен конфликт или да се присъединят към военен съюз, но тяхната позиция се е променила с руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.
"Швеция и Финландия имат не само обща история. До голяма степен ние имаме общо бъдеще", заяви на пресконференцията шведският министър-председател Улф Кристершон. Швеция стана 32-рата държава членка на НАТО на 8 март тази година.
Финландия е част от Кралство Швеция в продължение на близо седемстотин години - до 1809 година, когато сегашната финландска територия е преотстъпена на Руската империя след Наполеоновите войни, обръща внимание на историческите факти АП.
Финландският президент Стуб, който встъпи в длъжност на 1 март, заяви, че присъединяването към НАТО е било за двете страни "последната стъпка по приемането на ценностната система на Запада". 
"Финландия и Швеция играят ключова роля в популяризирането на мира. Звучи парадоксално, но точно по тази причина ние искаме да имаме силна армия и затова влязохме в НАТО", каза Стуб в обръщение към шведския парламент, цитиран от АП.
Агенцията посочва, че това е първото задгранично държавно посещение на Стуб, като той е бил приет и от краля на Швеция Карл Шестнадесети Густав и неговата съпруга - кралица Силвия.

c