Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Причината за нападението срещу южнокорейски политик е била да го спре от участие в президентските избори, каза полицията

Южнокорейската полиция обяви, че мъжът, който миналата седмица намушка южнокорейския политик И Дже-мьон, вероятно е имал политически мотиви, предаде ДПА.
Според неговите собствени изявления нападателят е искал да спре левоцентристкия политик  да стане президент на страната, заяви полицията в югоизточния град Пусан. Полицията съобщи още, че мъжът не е имал съучастници при подготовката на атаката.
59-годишният председател на Демократическата партия бе намушкан във врата по време на публична проява в Пусан на 2 януари. Извършителят бе задържан на място. Южнокорейски медии съобщиха, че днес полицията е предала случая на прокуратурата, а срещу заподозрения е повдигнато обвинение за опит за убийство. 
И Дже-мьон бе изписан днес от болницата, в която той претърпя операция. Той заяви, цитиран от Йонхап, че се надява шокиращият акт на насилие да спомогне за промяна в отношението към политиката в Южна Корея, която не трябва да се води сякаш става дума за водене на война. Политикът бе намушкан три месеца преди парламентарните избори в Южна Корея. 
Според полицията извършителят е искал да спре И Дже-мьон да номинира доверените си лица за кандидати за изборите. Самият И взе участие в президентските избори преди две години, но остана на второ място с малка разлика спрямо победителя, консерватора Юн Сук-йол. 

c