Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Прибалтийските държави с призив към Конгреса на САЩ да помогне на Украйна

Парламентарните председатели на прибалтийските държави Естония, Латвия и Литва днес призоваха Конгреса на САЩ да одобри забавен пакет с помощи за Украйна, предаде ДПА. 
“Европа предприема исторически стъпки за укрепване на отбранителните си способности, но това неизбежно отнема време - време, което Украйна няма”, се казва в съвместно писмо до говорителя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън.  “Затова американската помощ е незаменима в този критичен момент преди Европа да е придобила способността да се защитава сама и да направим повече, за да подкрепим Украйна”, пише още в обръщението.
Очаква се в събота Конгресът да гласува дългоотлагания пакет от помощи за Киев на стойност 61 милиарда долара. 
В съвместното писмо, председателят на естонския парламент, Лаури Хусар и колегите му Дайга Миериня от Латвия и Виктория Чмилите-Нилсен от Литва изразиха надежда, че спешно необходимата помощ ще бъде одобрена, и подчертаха, че “подкрепянето на Украйна е инвестиция в нашето съвместно сигурно бъдеще”.
Представители на външните министерства на трите балтийски държави възнамеряват да настояват за приемането на пакета за подпомагане Украйна на планирани срещи с членове на американския Конгрес, съобщи естонският парламент.

c