Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

При голям интерес в Добрич представиха сборника с детски творби на Дора Габе "Калинчица капчица"

Голям бе интересът към юбилейния сборник с детски творби на Дора Габе - 226 на брой, "Калинчица капчица". Излязлата в края на миналата година книга бе представена за първи път в Добрич - в Дом-паметник "Йордан Йовков", където, както сподели и Гергана Димитрова - неин съставител, възникна идеята за подобно издание. Книжното тяло впечатлява със своята изисканост, с вещото съставителство, с прецизната редакторска и коректорска работа, с илюстрациите на Пенко Гелев, хвърлящи мост между миналото и днешния ден.

Че книгата е сполучила, доказаха най-вече малките ни посетители, които истински се вълнуваха от патилата на героите, оживели в изпълненията на актьора Румен Куртев. А Гергана Димитрова ги просвети и посвети в изкуството да си книготворец. Финалът на срещата също беше запомнящ се - учениците в залата колективно изпълниха емблематичното стихотворение на Дора Габе "Обич".

От Дом-паметник "Йордан Йовков" благодариха на своите гости - на четвъртокласниците от СУ "Св. Климент Охридски" и СУ "Димитър Талев", на учениците от ЧОУ "Мария Монтесори", на детска градина "Дора Габе", на клуб "Дора Габе" към Народно читалище "Добрич - 2017" и на всички приятели на литературата, които уважиха поканата.

c