Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Президентите на Тунис и на Франция обсъдиха по телефона ситуацията с МВФ и с незаконна миграция

Президентът на Тунис Каис Сайед разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон относно Международния валутен фонд и имиграцията, предаде Франс прес.
По време на разговора Сайед е информирал Макрон за противопоставянето си на условията, налагани от МВФ за отпускане на заем в размер на почти 2 милиарда долара за Тунис.
Сайед също така е споменал и въпроса с незаконната миграция, се пояснява в съобщение на президентството.
"Условията на МВФ са като кибритена клечка, която се запалва в близост до силно взривоопасни материали", е казал Сайед на Макрон.
Тунис има дълг, възлизащ на около 80 процента от неговия БВП. Миналата есен страната постигна принципно съгласие с МВФ за нов заем в размер на близо 2 милиарда долара, който ще му помогне да преодолее сериозната  финансова криза, която преживява. 
Но разговорите са в задънена улица заради липсата на твърди ангажименти от страна на Тунис да приложи програма за реформи за преструктуриране на над 100 държавни предприятия, които са силно задлъжнели, и както и да отмени субсидиите върху някои основни продукти.
По време на разговора с Макрон Сайед е казал, че отхвърля диктатите на МВФ и припомнил е бунтовете по време на режима на Хабиб Бургиба през 80-те години на миналия век заради премахването на субсидиите върху зърнените култури и производните продукти. В тези размирици тогава са загинали няколко десетки души, според официални данни. Според ООН бройката е много по-висока.
За да позволи на страната да мине и без заем от МВФ, Сайед предложи в четвъртък въвеждане на допълнителни данъци върху най-богатите.    
По време на разговора си с Макрон Сайед също така говори за незаконната миграция  и призова за организиране на среща на върха, която ще събере лидерите на държавите от двата бряга на Средиземно море.
Сайед вече спомена идеята за подобна среща и в разговор по телефона в петък с италианския премиер Джорджа Мелони, която прие поканата му скоро да посети Тунис.
Тунизийските власти призовават често Европейския съюз да демонстрира солидарност с тях, по-специално в борбата с незаконната имиграция.
Някои територии на Тунис се намират на по-малко от 150 километра от италианския остров Лампедуза. От бреговете на Тунис редовно има опити за незаконно пресичане на морето по посока на ЕС. Основно това са опити от мигранти от страните от Субсахарска Африка към Италия. 

c