Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, той му го върна веднага изпълнен

Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. 
По-късно държавният глава издаде указ, с който предлага на 50-ото Народно събрание (НС) да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков, съобщиха от прессекретариата на президента. При връчване на мандата Радев заяви, че това е голяма отговорност и изпитание предвид силно фрагментирания парламент и факта, че мнозинството български граждани не са упражнили правото си на глас. 
В проектокабинета "Желязков" ще има един вицепремиер и 19 министри. Структурата и съставът на Министерския съвет бяха обявени от кандидата за премиер веднага след получаване на мандата. За вицепремиер и министър на иновациите и растежа е предложен Томислав Дончев.
В състава на Министерския съвет има седем служебни министри от кабинета "Главчев": Людмила Петкова, Калин Стоянов, Атанас Запрянов, Мария Павлова, Евтим Милошев, Георги Тахов и Георги Гвоздейков.
Пред медиите кандидатът за премиер Росен Желязков подчерта силната евроатлантическа ориентираност на предлаганото от първата политическа сила правителство. Сред основните ангажименти са стабилизацията на фискалния модел, нормализирането на публичните финанси, и най-вече приоритетите, свързани с работата на Народното събрание  – ясна законодателна програма, срокове, които могат да обединят мнозинство по приоритети на страната.
Много ясно поемаме политическата отговорност с лицата, които вече знаете като членове на кабинета, те са водещите политици и експерти на ГЕРБ, те не са "жертвените овни" на ГЕРБ, а хора които веднага ще влязат и ще започнат да решават проблемите – хора с експертиза, с политическа отговорност, подчерта Росен Желязков.
Представили сме този кабинет, ще представим своите приоритети, този хоризонт на управление, в сряда, ако президентът издаде днес указа, ще влезем в НС за получаване или неполучаване на вот на доверие, обясни той.
Ако правителството мине с някой трик, някои не дойдат, дали някои ни подкрепят не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, то тогава правителството ще има много кратък живот - не че някой ще го събори, просто ние ще излезем от него, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти. Той изброи няколко задачи, които правителството трябва да свърши - бюджет, план за възстановяване, еврофондове и еврозоната. По думите му, след като свършат тези три-четири неща, ще подадат оставка и ще отидем на нови избори.
За пореден път Борисов се обърна за подкрепа към "Продължаваме промяната" и "Демократична България", както и към всички останали, които, по думите му, загърбват държавата, защото трябвало да си пазят и да си възстановяват избиратели. На следващите избори ще чуят същия отговор от мен, заяви той. Дори да са първи, не че ще станат, но дори да са първи, когато чуят, че ние ще си пазим избирателите, те ще имат само "Възраждане" на разположение, коментира лидерът на ГЕРБ. Той отбеляза, че днес постъпват отговорно и са отворени за диалог.
Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях, написа в профила си във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. По думите му, Борисов е дал партията си под наем заради собственото си спокойствие. Можем да откажем и отказваме правителство с първия мандат. Това е силата на свободата, заявява той.

c