Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Премиерите на Китай и Австралия се срещнаха в австралийския парламент

Китайският премиер Ли Цян, австралийският му колега Антъни Албанезе и висши министри от двете администрации се срещнаха в сградата на австралийския парламент, за да обсъдят наболели въпроси, сред които продължаващи търговски бариери, конфликти между военните им сили в международни води и желанието на Китай да инвестира във важни минерали, предаде Асошиейтед прес.
Ли, най-високопоставеният китайски лидер след президента Си Цзинпин, пристигна в столицата на южноавстралийския щат Аделаида в събота и в националната столица Канбера късно снощи в рамките на първото посещение на китайски премиер в страната от седем години насам. Очакваше се той да подчертае интереса на Китай към закупуване на по-голям дял в австралийския минерален сектор, който е от съществено значение за глобалния преход към възобновяеми енергийни източници, като утре ще посети контролиран от Китай завод за преработка на литий в Западна Австралия.
Преди това Ли посети Нова Зеландия и е планирано да спре в Малайзия, преди да се върне в Китай.
Двустранните отношения се подобриха значително, откакто лявоцентристката Лейбъристка партия на Албанезе беше избрана през 2022 г. след деветгодишно консервативно управление. Повечето от официалните и неофициалните търговски бариери, които Пекин въведе през 2020 г. за въглищата, памука, виното, ечемика и дървесината, бяха премахнати след избирането на Албанезе.

c