Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Премиерът на Хаити Анри се оттегля, преходно правителство поема властта на фона на насилие на банди

Премиерът на Хаити Ариел Анри е подал оставка, съобщиха днес от кабинета му. Преходното правителство поема властта с цел да върне стабилността в страната. където насилието на бандите предизвика хаос и мизерия, предаде Ройтерс.
Министърът на финансите на Анри, Мишел Патрик Боавер, ще бъде премиер според информация на националния Държавен вестник.
"Днес е важен ден в живота на нашата скъпа република, този ден на практика отваря възможност за решение... на многоизмерните кризи, пред които е изправена страната", заяви Боавер, след официалната клетва на преходния съвет днес сутринта.
В писмо с дата сряда, споделено в социалните мрежи, Анри заяви, че неговата администрация е "служила на нацията в трудни времена."
Отиващото си правителство на Хаити официализира преходния съвет преди две седмици, месец след като Анри обяви, че ще подаде оставка, след като съветът бъде създаден.
Премиерът напусна Хаити през февруари, за да търси международна помощ за полицията в битките й с въоръжени и влиятелни банди. Но той остана извън страната, тъй като обединенията на бандите заплашиха да превземат изцяло столицата. Борейки се да се върне, Анри обяви, че възнамерява да подаде оставка.
Насилието на бандите, което е проблем в Хаити от години, се изостри по-рано тази година. Повече от 2500 души бяха убити или ранени в резултат на бандитско насилие от януари до март, показват данните на Интегрираната служба на ООН в Хаити (BINUH).
"Полагането на клетва от Преходния президентски съвет представлява важна стъпка в завръщането на Хаити към приобщаващо управление", заяви Брайън А. Никълс, помощник-секретар за Западното полукълбо в Държавния департамент на САЩ, в социалната мрежа "Екс".

c