Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Представиха сувенири, включващи елементи от природата и културата на Добруджа

Демонстрационно събитие „Сувенир на Добруджа“ се проведе в Добрич. То се организира в рамките на проект “Туризъм, културно наследство и креативност”, в който неправителствената организация „Европейски институт по културен туризъм «Еврика» е партньор, съвместно с Грузински център за изкуства и култура – Тбилиси и Фондация за развитие на град Николаев – Украйна.

Туристическият продукт „Сувенир на Добруджа“ се фокусира върху изработка на прототипи на сувенири, включващи характерни елементи от природата и културното наследство на Добруджа. Те са дело на арт дизайнера Ивайло Маринов, изработени са от естествена кожа, по традиционна техника, в комбинация с керамика.

„Сувенир на Добруджа“ е част от деветте продукта за креативен туризъм, които бяха реализирани и тествани в рамките на проекта “Туризъм, културно наследство и креативност”.

Ивайло Маринов обясни, че идеята на кожените символи е да придадат идентичност на област Добрич, като ще предложи по един символ на всяка една община в областта. Символите ще произлизат от слънцето, а техните лъчи олицетворяват добруджанския клас.

Слънчевият знак включва в себе си листенца, които символизират мъжкото и женското начало, а самото е слънце е съставено от 12 лъча, които олицетворяват също и 12-те месеца в годината.

Супенирните знаци са направени от около 50 метра кожа, около 3 метра тел и десетки керамични елементи. Елементите съдържат също два вида кожа, като единият вид е свинска, а другият телешка.

Ивайло Маринов
Божанка Добрева, „Европейски институт по културен туризъм «Еврика»
c