Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Празник на сливата в сърцето на Добруджа - Открит ден на сливовите градини ще се състои в с. Дропла

Да покажем едно по-различно и успешно производство в сърцето на Добруджа, позната като житницата на България, и повод за веселие в село Дропла и община Балчик. Това е целта на земеделския производител Мартин Маринов – инициатор на първия открит ден на сливовите градини в Дропла, който ще се състои днес, 4 септември.

Той е второ поколение земеделец в семейното стопанство, което освен зърнопроизводство отглежда и 80 декара сливови масиви, които се намират на изхода на селото в посока Генерал Тошево. Празникът ще започне там от 16,30 часа и ще се проведе със съдействието на местното чи­та­ли­ще "Вел­ко Ан­ге­лов-1940" и Община Балчик. Събитието ще премине с поздравителна програма на самодейци от региона, както и с дегустации на кулинарни изкушения от сини сливи, много игри и изненади, разказа Маринов. Ако има желание от хората празникът да продължи и занапред като място, на което да забравят за проблемите от ежедневието за час-два, защо да не стане и ежегоден – смята производителят.

По думите му Добруджа дава добра почва за сливата. „Това е добра култура, която се развива добре за нас, успяваме да направим едно добро насаждение. Тази година е нетипична, доста тежка с големи предизвикателства в овощарството и зърнопроизводството. Има търсене и потребление на сливи в България – както за директна консумация, така и за преработвателна промишленост. За жалост, времето не е с нас– цената не е задоволителна на фона на високите разходи, рекордни за последната стопанска година", обясни Маринов. По думите му държавната политика в момента е такава, че няма достатъчно инструменти, които да защитят производителя и крайния потребител. 

"Производителят има най-ниската цена в цялата верига от полето до крайния потребител. Следващият след нас умножава цената минимум по две. В момента се набляга на други неща – субсидии, които изкривяват пазара и не постигат нужните резултати“ – е мнението на стопанина, създал сливовите си градини преди 6 години. Стопанството има и други идеи за нетипични култури в Добруджа, но времето ще покаже дали ще ги осъществят.

Източник: Радио Варна

c