Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

"Празник на пеперудите" предстои в кюстендилското село Полска Скакавица

"Празник на пеперудите" започва на 5 юли в с. Полска Скакавица, община Кюстендил, край водопада там, съобщиха организаторите. Идеята на събитието е да бъде популяризиран един от най-красивите природни феномени по река Струма. Височината на водопада е около 50 метра, с което той се нарежда на трето място в България.
Около Полско-Скакавишкия водопад има над 19 вида риби, около 600 растителни вида, характерни само за района, десетки защитени растителни видове. Това е единственото място, където се срещат пет вида лястовици.
"През 2010 години се ражда една прелестно пеперудена идея – да се направи "Карнавал на пеперудите – летящите цветя над Полскоскакавишки водопад", с място на провеждане село Полска Скакавица", разказа организаторът Борислав Крумов. Карнавалът съвпада с Международната година на биоразнообразието и на сближаването на културите под мотото: "Биоразнообразието – ние сме част от него", допълни той. 
На карнавалните дни през годините досега е имало изложби, състезания и викторини, състояли са се кулинарни и карнавални конкурси, свързани тематично с пеперудите. Правят се палаткови лагери, походи по Земенския пролом, съчетани с много музика, танци и игри, разказаха още организаторите на фестивала.
Фестивалът продължава до 7 юли.
 

c