Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Пожарникари потушаваха пожара в старата фондова борса в Копенхаген втора поредна нощ

Втора поредна нощ пожарникари потушаваха остатъците от пожара, изпепелил старата фондова борса в датската столица Копенхаген, предаде Ройтерс. 
Огънят, който избухна във вторник, предизвика срутването на островърхата кула (шпил) на построената преди четири века знакова сграда, както и разрушаването на голяма част от покривната конструкция. 
Тази нощ все още бушуваха пламъци, основно в мазето на сградата, но те бързо бяха потушени, съобщиха спасителните служби. В някои части на постройката са останали само външните тухлени стени, а всичко останало е изпепелено. Има обаче и помещения, в които са се запазили подгизналите от пожарникарската пяна подове. 
"Работата по укрепването на това, което е останало от външните стени ще продължи през по-голямата част от деня", заяви противопожарната служба на Копенхаген в социалната мрежа „Екс“. До стените се редят големи контейнери, пълни с тухли, чрез които да се подпрат стените и така да се предотврати пълното срутване на историческата сграда. 
Датската търговска камара, която е собственик на старата фондова борса и я използва за седалище, обеща да възстанови емблематичната постройка. 
Полицията заяви, че установяването на причината за пожара може да отнеме месеци.
Няма пострадали при инцидента.   
Противопожарните екипи ще останат на място поне още едно денонощие.

c