Неделя, 05 януари 2025

05.01.2025

Последвайте ни

Повишат ли се цените в ресторантите в област Добрич след връщането на 20%-ия данък

Освен ДДС се повишава токът, цената на брашното, наемите и минималната заплата

Диференцираната ставка от 9% ДДС за ресторантьорите отпадна с началото на новата година. От полунощ на 1 януари те вече плащат пълният данък в размер на 20%. Как това ще се отрази на бранша, разговаряме с Димитър Димитров, член на Управителния съюз на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на регионалното представителство в област Добрич.

Ще се повишат ли цените на храната и напитките в ресторантите в Добрич и региона заради увеличението на ДДС? Ако да, с колко приблизително?

Дискутирахме въпроса с колегите преди празниците, като все още няма категоричен отговор. Най-вероятно поскъпване ще има, но няма да е изведнъж, а ще е постепенно. В крайна сметка това са 11%, а не 1-2%. Освен увеличението на ДДС-то при ресторантьорите имаме и увеличение на тока още 10%, имаме увеличение на хранителните продукти, вдига се и минималната заплата. Ние говорим за ресторанти и всеки забравя, че и брашното се вдига с 20%, а това е най-основният продукт при нас – поне 70-80% от заведенията работят с брашно. Всичко това се натрупа и не виждам вариант, в който да няма повишение на цените, но с колко ще бъде, не мога да прогнозирам. Някои колеги не искат да вдигат цените, но ако не го направят в даден момент, бизнесът им отива към гибел.

Има ли риск някои заведения в Добрич да затворят врати? Имате ли информация за конкретни обекти?

Нямам информация за конкретен обект, който иска да затвори, но постепенно във времето, като не могат да се справят, някои заведения ще затворят врати. Не се притеснявам за собствениците на такива обекти, а такива, които работят под наем. След Нова година, колегите, които са наематели на обекти подскочиха малко, защото наемодателите вдигат наемите с 10-15%. Това също ще даде отражение в цената в ресторантите.

Очакват ли се съкращения на персонал в заведенията в региона и колко хора могат да бъдат засегнати?

Те започнаха. След Нова година много голяма част от колегите казаха, че ще съкращават. Тези които могат да пуснат персонала в отпуска ги пускат за месец-два, за да изчакат и да преценят ситуацията. Много сме притеснени по принцип, защото обсъждаме с колегите, но нямаме изход от ситуацията.

Всички си казахме, че ще изчакаме. Надяваме се на едно ново и адекватно правителство, което да вземе правилните решения и да имаме сигурност, да знаем какъв път ще поемем.

Ще бъде ли по-трудно за жителите на областта да си позволяват вечеря навън?

Не бих казал. Не. Защото, този който разполага със средства не го интересува колко скъпо ще е. Масовият потребител в Добрич е региона е от средната и ниската класа и за тях е една Химера посещението на заведения за хранене.

Не знам дали сте погледнали и обратната страна. По публични данни имаме 47% на жители на региона, които са изтеглили ипотечни кредити и 17%, които са изтеглили бързи заеми за празниците. Естествено е да има намаление на клиентите.

Има ли опасност увеличението на ДДС да стимулира сивия сектор в региона?

Не. В нашия сектор 99% са излезли от сивия сектор много от отдавна. Не знам читателите ви дали ще се сетят за място, в което не се издава касов бон. Почти всички заведения за изрядни към БАБХ, НАП, РЗИ-ХЕИ, с които ние работим. Ако има такива, това ще са отделни случаи по селата, където контролът е занижен.

Ще бъде ли засегнато качеството на храната и услугите в ресторантите заради увеличените разходи?

Не мога да гарантирам за всички от целия регион. Това са регистрирани над 2 000 заведения за хранене. Доколкото знам читавите и квалитетните заведения работят с много хубави продукти и не вярвам да има занижение на качеството. Такова може да има само в някои от обектите, които са на тъмно, които не разбират от работата в бранша. Имам чувството, че в последните 7-8 години колегите ни еволюираха и минаха на съвсем друг принцип на работа. Почти всички гледат да набавят продукти от местни производители, които произвеждат читави и хубави продукти. Тези колеги няма да изменят качеството на храната в обектите си.

Припомняме, че депутатите приеха диференцираната ставка от 9% ДДС за общата туристическа услуга и за фитнесите да е в срок до 30 юни 2024 г. включително, като на 1 януари отпадна само ДДС за ресторантите и хляба.

 

c