Сряда, 23 октомври 2024

23.10.2024

Последвайте ни

Повече от 40 души бяха задържани в Италия за измама с визи на мигранти след оплаквания от страна на Мелони

Повече от 40 души бяха задържани в Италия заради измами с визи на мигранти, съобщиха днес полицията и прокуратурата, цитирани от Ройтерс. Задържането им се осъществява седмици след като премиерът Джорджа Мелони заяви, че мафиотски групи използват системата, за да изкарат пари. 
Четиридесет и четири души са арестувани, 13 от които вкарани в затвора, 24 под домашен арест и 7 в ареста. Те са обвинени в различни престъпления, като например членство в организирана престъпна група, насочена към подпомагане на незаконната имиграция, пране на пари и издаване на фалшиви фактури. 
Още 10 заподозрени са получили забрана за търговска дейност за 12 месеца. Според изявление на прокурори от южния град Салерно, близо до Неапол, заподозрените подават фалшиви молби за виза от името на мигранти, които се нуждаят от спонсорството на работодатели, за да започнат процеса. Те са подали "около 2500" молби от 2020 г. насам, "базирани на несъществуващи или фалшиви данни", заявиха прокурори. Те добавиха, че мигрантите са плащали до 7000 евро всеки за ускоряване на процеса, състоящ се от множество бюрократични процедури.
Активи на стойност 6 милиона евро са иззети като печалба от предполагаемите престъпления, заявиха прокурорите, отбелязвайки, че някои от заподозрените, обвинение в пране на пари, са свързани с Камора, мафията във и около Неапол.
Пред репортери главният прокурор на Салерно Джузепе Брели каза, че разследванията са били ускорени, след като през юни Мелони каза, че е съобщила за опасенията си за евентуална измама с визи пред националната прокуратура, занимаваща се с мафиотски престъпления. 
Като част от твърдата си позиция по отношение на миграцията, дясното правителство на Мелони одобри мерки за намаляването на броя на пристигащите мигранти, но и също така увеличи броя на законните канали за миграция в отговор на недостига на работна ръка.

c