Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Полският президент се противопоставя на новото правителство в битката за контрол над държавните медии

Политическата битка в Полша за държавните медии продължи и днес, с внасянето от президента Анджей Дуда на преработен законопроект за бюджетните разходи в разрез с целта на новото проевропейско правителство за освобождаване на медиите от политически контрол, предаде Асошиейтед прес.
Държавният глава, съюзник на предишното дясно правителство, наложи вето на законопроекта на новия кабинет, който предоставя 3 милиарда злоти (762 милиона долара) за обществените медии. В предложения от Дуда законопроект това финансиране не е заложено.
Държавните медии в Полша станаха причина за първата битка между коалиционното правителство на премиера Доналд Туск и предишните управляващи от консервативната партия „Право и справедливост“, а нейните съюзници продължават да присъстват в централата на държавната информационна агенция.
Туск спечели властта с обещания за възстановяване на националното единство и демократичните норми, включително чрез реформа на обществените медии. Неговото правителство има 248 места в Сейма – 460-членната долна камара на парламента. Следващото заседание на Сейма е на 10-11 януари.
Дуда остава на поста още година и половина и неговото вето е показателно за трудностите, пред които Туск вероятно ще се изправи. Някои наблюдатели казват, че "Право и справедливост" се надява да запази контрола върху държавните медии и да продължи да прокарва посланията си преди изборите за местна администрация и Европейски парламент догодина.
Обществените медии в Полша се финансират от данъкоплатците и по конституцията се изисква да бъдат свободни от политически пристрастия. Но критиците обвиняват „Право и справедливост“, че използват медиите като пропаганден рупор, който разделя нацията чрез разпространение на дезинформация, ксенофобско и хомофобско съдържание и се опитва да дискредитира Туск и други проевропейски политици.

c