Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Полският премиер Туск обвини президента Дуда, че възпрепятства двама осъдени членове на партията "Право и справедливост" да влязат в затвора

Полският министър-председател Доналд Туск обвини президента Анджей Дуда, че възпрепятства двама законно осъдени членове на дясноцентристката партия "Право и справедливост" (ПиС) да влязат в затвора, предаде ДПА.
"Г-н президент, моят сърдечен призив за доброто на полската държава: трябва да сложите край на този спектакъл. Той ще ни доведе до много опасна ситуация", каза Туск.
Полският премиер предупреди, че президентът Дуда и лидерът на ПиС Ярослав Качински ще бъдат подведени под отговорност за саботиране на конституцията и нарушаване на закона.
Туск и Дуда са в конфликт, откакто коалицията на сегашния премиер свали от власт дългогодишната управляваща партия на изборите.
Президентът, който произхожда от редиците на ПиС, приюти в президентския дворец бившия вътрешен министър Мариуш Камински и неговия бивш заместник в министерството Мачей Воншик. Полицията бе готова да ги арестува и отведе в затвора, но ги откри в президентския дворец, а не у дома.
Двамата политици бяха осъдени по на две години затвор за злоупотреба със служебно положение през декември и трябваше да започнат да излежават присъдите си. Дуда е помилвал двамата след първоначалния съдебен процес през 2015 г. Върховният съд обаче обяви помилването за незаконно.

c