Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Полша назначи нов командир на Еврокорпуса, след като неговият предшественик беше отзован

Полша назначи нов командир на Еврокорпуса в източния френски град Страсбург, след като вчера бе отзован неговият предишен ръководител, предаде ДПА. 
Полското Министерство на отбраната обяви вчера в публикация в "Екс", че генерал Пьотър Блазеуш ще поеме ръководството на корпуса. Той наследява поста от генерал-лейтенант Ярослав Громаджински, който бе отзован след разследване на военното контраразузнаване. Громаджински получи нареждане да се върне в страната си незабавно. Все още няма подробности за разследването. 
Министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш каза днес пред полската телевизия "Те Фау Ен 24", че близките съюзници на страната са били информирани за напускането на Громаджински с "разумно предизвестие". Той заяви, че отзоваването е било необходимо, но подчерта, че "не се повдига обвинение срещу никого, когато се извършва такава процедура".
Сега е важно да се изясни въпросът, преди да се вземе окончателно решение, каза той. Ако подозренията срещу Громаджински се окажат неоснователни, той ще може да се върне към "нормалните си задължения", продължи Кошиняк-Камиш.
Громаджински публикува в "Екс", че няма за какво да бъде укоряван и смята, че проверката ще завърши в негова полза. 
"По време на работата ми като обикновен служител, а и на ръководни постове в страната и чужбина, както и в сътрудничество със съюзници от НАТО, винаги съм представлявал послкия войник с достойнство", написа той. 
Еврокорпусът е създаден през 1993 г. по инициатива на тогавашния германски канцлер Хелмут Кол и френския президент Франсоа Митеран. Днес повече от 60 000 военнослужещи от Германия, Франция, Полша, Белгия, Испания и Люксембург могат да бъдат призовани по негово нареждане. Той отговаря както за НАТО, така и за ЕС. Военното командване в момента е разположено в Страсбург. 

c