Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Полша е казала предварително на съюзниците си за уволнението на командира на Еврокорпуса, заяви полски министър

Полша е дала на съюзниците си от НАТО достатъчно предизвестие за уволнението на командира на Еврокорпуса във връзка с въпрос, свързан със сигурността и те не са изразили опасения, предаде Ройтерс, като се позова на полския министър на отбраната.
Полша вчера отзова генерал-лейтенант Ярослав Громаджински от поста му на командир на европейското военно подразделение, след като службата за контраразузнаване на страната започна разследване относно правото му за достъп до класифицирана информация.
"Няма опасения между нас и съюзниците", заяви министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш пред частната медия Те Фау Ен 24. "Вчера френският началник на отбраната се срещна с началника на Генералния щаб на полската армия генерал Веслав Кукула… и каза, че това е вътрешен полски въпрос и ние сме тези, които вземат решенията", добави той.
Кошиняк-Камиш каза още, че процедурата е поверителна.
Громаджински бе начело на Еврокорпуса – съвместна военна група на някои страни от ЕС и НАТО – от юни 2023 година. Той каза в свое изявление от снощи, че смята, че ще бъде установено, че не е извършил нищо нередно.
"Смятам, че процедурата по проверка, започната от Службата за военно контраразузнаване ще приключи с положителен резултат за мен", написа той в своя публикация в "Екс".
Министерството на отбраната днес каза, че новият командир на Еврокорпуса ще бъде генерал-лейтенант Пьотър Блажеуш, който е първи заместник-ръководител на Генералния щаб на полската армия.

c