Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Петя Петрова от Добрич е сред номинираните за националната награда „Бисерче вълшебно“

Добричлийката Петя Петрова, автор и основател на издателство „Израстване“, е сред номинираните за най-голямата национална награда за съвременна детска литература – „Бисерче вълшебно“.

Нейната история „Невидимият“ стигна до краткия списък в категория „Изследователи“ след гласуване на жури в два панела – от възрастни експерти, сред които литературовед, специалист по илюстрации в детски книги, учители, библиотекари, логопед, психолог, и от над 200 деца на възраст между 3 и 16 години от София, Пловдив, Попово и други населени места, където има читателски клубове „Бисерче вълшебно“.

В дългия списък на XI издание бяха включени 166 книги, от които 61 са на български автори. Участниците в двата панела на журито имаха ангажимент да прочетат всички заглавия в своята категория и да изберат по 10 художествени и 25 нехудожествени произведения, които смятат за най-интересни.

Дали „Невидимият“ ще донесе статуетка на Петя Петрова ще стане ясно на награждаването в София на 13 май.

Издателство „Израстване“ стартира през април миналата година и до момента има отпечатани три истории от поредицата „Готови за живота“ – „Везната на доброто“, „Пръстенът на рода“ и „Невидимият“. Те са предназначени за деца от 6 до 12-годишна възраст и имат за цел да развият конкретно умение от спектъра на социално-емоционалните компетенции. Скоро предстои да излезе от печат и четвъртата история от поредицата.

Националната награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда за детска и юношеска литература в България, чието жури включва деца от 3 до 16-годишна възраст.

Родителите на деца до 10 години, които желаят да подкрепят Петя Петрова и нейната история „Невидимият“, могат да дадат своя глас на сайта на „Бисерче вълшебно“ до 23:59 часа на 23 април. Всеки гласувал ще получи на електронната си поща грамота за почетно жури и автоматично ще участва в томбола с награди на конкурса.

c