Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Пет ракети са падналите близо до кораб в Червено море при вероятно нападение на хусите, няма щети

Кораб в Червено море е попаднал под многократен ракетен обстрел, най-вероятно от йеменските бунтовници хуси, предаде Асошиейтед Прес, цитирайки Британската организация за морски търговски операции (UKMTO).
Пет ракети са паднали във водите до кораб, докато е преминавал близо до контролирания от хусите пристанищен град Ходейда, съобщи UKMTO. Няма нанесени щети.
Хусите засега не поемат отговорност за нападението, предаде Ройтерс.
Бунтовниците са атакували вече над 60 кораба, като са използвали ракети и дронове, при което са загинали общо четирима моряци. От ноември насам те са превзели един кораб и са потопили два. Водената от САЩ кампания за въздушни удари е насочена срещу хусите от януари насам, като при серия от удари на 30 май са убити най-малко 16 души, а други 42 са ранени, твърдят бунтовниците.
Хусите твърдят, че нападат кораби свързани с Израел, САЩ или Великобритания, но много от нападнатите кораби имат малка или нямат изобщо връзка с войната между Израел и групировката „Хамас“, уточнява Ройтерс.
Централното командване на въоръжените сили на САЩ също съобщи, че е унищожило радарен обект на хусите. Предполага се, че друга атака в сряда в Аденския залив е извършена от хусите, въпреки че те все още не са обявили това. Нападение на бунтовниците е извършено и вчера в Червено море.

c