Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Пчелари от Добрич поискаха да се забрани вносът на мед от Украйна

"Няма ли пчели, няма и мед", "Искаме справедлива цена за пчелните продукти", са само част от исканията на демонстрантите от цялата страна

Пчеларите излязоха на протест пред Земеделското министерство. Те посочват, че складовете им са пълни, но проблемът не е само в украинския внос, но и вносът от други страни, включително и на нискокачествен китайски мед.

"Няма ли пчели, няма и мед", "Искаме справедлива цена за пчелните продукти", са само част от исканията на демонстрантите.

Те не могат да реализират продукцията си и от миналата година въпреки ниската изкупна цена. Имат нужда от средства, за да подготвят пчелните семейства за зимата.

Затова искат бързо изплащане на подадените заявления, настояват и за безлихвено кредитиране за сектора.

В декларация искат още България да информира Европейската комисия за тежкото положение на сектора. Искат и работна група за промени на Наредба 8 за инвестициите в пчеларството.

Явор Димитров, пчелар от Добрич, обясни: "Нашите искания, отправени към Министерството на земеделието, конкретно към министър Вътев, са най-напред да бъде прекратен вносът на пчелен мед главно от Украйна. Разбираме от нашите браншове, че има внос и от трети страни. Това е главната ни причина да сме тук, защото не можем да продадем нашата продукция, която ние сме произвели."

Той посочи, че има колеги пчелари, които имат застояла продукция от миналата година в складовете. "Няма как ние да свързваме двата края", каза още Димитров, като обяви, че всеки трябва да има възнаграждение за своя труд, затова и са тук, за да защитят своята позиция.

Министърът на земеделието Кирил Вътев излезе сред протестиращите пчелари и призова да бъдат излъчени хора, които да влязат на разговор с него в Министерството на земеделието.

"Изпращаме до Брюксел искания във ваша полза. Това правим, а това е спешно", съобщи той пред протестиращите хора.

Протестиращите излъчиха контактна група от шестима души, която влезе на разговор със земеделския министър.

 

c