Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Пчелар от Добруджа успява да пребори опасен паразит и да запази пчелите си (ВИДЕО)

Сам той създава безупречно лекарство за пчели, а продукцията му е оценена високо дори от контролния орган

Красимир Костадинов от село Зимница, община Крушари, се занимава с пчеларство повече от 20 години. Започва с четири кошера, но след загубата на три от тях почти се отказва. Година по-късно обаче се завръща към пчеларството и постепенно увеличава броя на кошерите до 205 регистрирани пчелни семейства.

"В началото много се страхувах от пчелите", споделя Костадинов. "Болката от ужилванията беше нетърпима, но свикнах. Разбрах, че ако ще се занимавам с пчеларство, трябва да приема, че ще бъда жилен."

През годините Красимир губи множество пчелни семейства, като най-големият проблем е паразитът Varroa destructor. Този паразит отслабва имунната система на пчелите, правейки ги уязвими към различни болести и патогени.

"Когато прилагаш лекарства, които не действат, виждаш как семействата ти умират за кратко време," разказва той.

След масови загуби на пчели, Костадинов се обръща към специалисти и научни изследвания. Открива, че пчелите не развиват резистентност към природни продукти, което го насочва към нови методи за борба с паразитите.

"Благодарение на всички тези публикации успях да си изясня по кой път трябва да вървя," казва пчеларят. "В един момент бях стигнал до заключението, че или намирам решение на проблема, или просто всичко приключва."

След години на експерименти, Костадинов създава гел, който действа за 7 дни. С течение на времето подобрява формулата, като след 15 години работа постига продукт с по-дълготраен ефект – новото решение действа в продължение на 15 дни и е по-лесно за приложение.

"За втора година виждам резултатите," споделя Красимир. "Следя популацията на паразитите чрез контролни листи. Едно пчелно семейство може да бъде опаразитено с около 10 000 акара – виждал съм го с очите си."

Наскоро Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) тества меда на Красимир Костадинов и установи, че той не съдържа антибиотици и пестициди.

"20 дни след като се получиха резултатите, служителка от БАБХ ми се обади и каза, че това е рядкост – конвенционален пчелин да няма нито един пестицид на всички проверки," гордо споделя пчеларят.

Кошерите на Костадинов са боядисани с безвредна боя, а продукцията му се реализира благодарение на фермерските пазари "Вкусът на Добруджа" в Добрич, Балчик, Варна, Кранево и Албена, които само преди ден отпразнуваха своята седма годишнина.

c