Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Парламентаристи от 28 държави призоваха за прекратяване на огъня в Газа

Близо 400 членове на парламенти от 28 държави отправиха призив за незабавно прекратяване на огъня във войната в Газа, предаде ДПА.
Сред групата са американската демократка Илхан Омар и бившият лидер на британските лейбъристи Джеръми Корбин.
В Германия бившата представителка на Левицата Севим Дагделен също е част от групата, отправила призива. Тя се присъедини към новосъздадената партия "Алианс на Сара Вагенкнехт" (АСВ), която е съсредоточена около бившата лидерка на Левицата.
Към призива се присъединиха и други парламентаристи от САЩ и предимно от страните от ЕС, както и от други държави - от Канада до Гана и от Чили до Турция.
"Ние се обединяваме като законодатели от цял свят, за да призовем за незабавно, многостранно прекратяване на огъня в Израел и Палестина, освобождаване на всички останали израелски и международни заложници и улесняване на влизането на хуманитарна помощ в Газа", се казва в призива.
"Освен това призоваваме съответните ни правителства и международната общност да спазват международното право и да търсят отговорност за тежките нарушения на човешките права", допълват те.
"Това, че толкова много народни представители обединиха усилията си, е силен сигнал в полза на мира и прекратяването на насилието", заяви Дагделен.
Необходимо е да се сложи край на насилието и на хуманитарната катастрофа, каза тя. "Това е единственият начин да се намери изход от спиралата на насилието и политическо решение на конфликта", допълни Дагделен.

c