Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Папата Франциск призова свещениците да избягват лицемерието и да се отнасят към паството си със състрадание

Папа Франциск днес призова свещениците да не са лицемерни и да се отнасят към паството си със състрадание. Тези призиви той отправи по време на литургията за Велики четвъртък, предаде Асошиейтед прес.
Франциск, който изглеждаше в по-добро здраве, ръководи месата в базиликата "Свети Петър", по време на която бе осветено мирото за църковните служби, които ще бъдат отслужени на Разпети петък и на Възкресение Христово. По-късно днес той ще посети централния женски затвор в Рим за ежегодния ритуал, извършван на Велики четвъртък, в който той мие краката на хора в неравностойно положение и на хора, смятани за отхвърлени от обществото. Ритуалът е проява на смирение от страна на главата на Римокатолическата църква.
На литургията тази сутрин осемдесет и седем годишният Франциск, който тази зима имаше респираторни проблеми, изчете дълга проповед, след като на Палмова неделя той отказа да направи това в последната минута.
В проповедта си Франциск предупреди свещениците "да не изпадат в свещеническо лицемерие" или да проповядват едно нещо на паството си, а да правят друго като свещеници. Той ги призова винаги да проявяват милост към вярващите и да не ги съдят, а вместо това да плачат за собствените си грехове.
По думите му да правим това "означава да се вглеждаме в себе си и да се разкайваме за неблагодарността си и за непостоянството си, както и да признаваме със скръб нашето двуличие, нечестност и лицемерие.
На Франциск му предстоят няколко натоварени дни. Утре вечер се очаква той  да се включи в традиционната процесия-възстановка на Кръстния път. В нощта на събота срещу неделя той ще ръководи литургията за Възкресение Христово в базиликата "Свети Петър", а няколко часа по-късно ще ръководи великденската неделна литургия и ще произнесе речта си "Урби ет орби" (Към града и към света), в която той обикновено се спира на конфликтите по света и на бедствия, от които страда човечеството.

c