Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Папа Франциск се обяви против легализирането на наркотиците и осъди наркотрафикантите

Папа Франциск се обяви днес против легализирането на наркотиците и осъди наркотрафикантите, наричайки ги "убийци", като същевременно призова за помощ и за подкрепа на наркозависимите, предаде Ройтерс.
"Намаляването на зависимостта от наркотиците не се постига чрез либерализиране на тяхната употреба, това е илюзия, както се предлага или вече се прилага в някои страни", заяви Светият отец на седмичната си аудиенция в сряда на площад "Свети Петър" в Рим.
"В същото време обаче нека не забравяме, че всеки зависим има уникална лична история и трябва да бъде изслушан, разбран, обичан и, доколкото е възможно, излекуван и пречистен", каза папата в деня, обявен от ООН за Международен ден за борба с наркоманията и търговията с наркотици.
Осемдесет и седем годишният Франциск не направи разлика между така наречените меки наркотици като марихуаната, която е легализирана за развлекателна употреба в няколко страни и в някои щати в САЩ, и "твърдите" наркотици като хероин и кокаин.
"Не можем да пренебрегнем злите намерения и действия на наркодилърите и трафикантите на наркотици. Те са убийци", добави Светият отец.
Папа Франциск, който е от Аржентина, също така осъди "разрушителното въздействие" на производството на наркотици върху околната среда, като заяви, че то е "все по-очевидно, например в басейна на (река) Амазонка" в Латинска Америка.

c