Вторник, 28 март 2023

28.03.2023

Последвайте ни

Паметна плоча на загиналия край Шабла пилот Валентин Терзиев бе открита в Тюленово

Паметна плоча, посветена на загиналия край Шабла пилот Валентин Терзиев, бе открита днес в село Тюленово. Мемориалът е изграден по инициатива на колеги и приятели на подполковник Терзиев, който загина по време на военно учение на 9 юни миналата година.

На церемонията присъстваха областният управител на Добрич Галин Господинов, председателят на Общински съвет-Шабла д-р Йорданка Стоева, кметът на Общината Мариян Жечев, семейството на подполковник Терзиев, представителни части на Военноморските и Военновъздушните сили на Република България и граждани. Отец Павел Максимов от Шабла отслужи заупокойна молитва.

Слово произнесе командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев.

„Измина една година от онази нощ, когато на 19 км от тук небето се сля с морето и Вальо отлетя завинаги. Отлетя, за да ни има нас. За да повдигне за пореден път жестоките и болезнени въпроси за българската бойна авиация, които така и не намират своето решение. Измина една година, която не беше лека за никого от нас. Но ние не се отказахме, защото и Вальо не се отказа и неговата воля и несломим дух ни мотивираше да продължаваме напред. Една година, през която много се изписа, много се изговори, много обещания се дадоха, но нищо не се промени. Ние продължаваме да летим малко, да дежурим много, да нямаме време за семействата си, но никой от нас не каза „не“, не каза „стига“, не се отказа именно затова, че Вальо не се отказа“, каза бригаден генерал Русев.

„Вальо знае, че има запазено място в мислите и сърцата ни и когато ние летим, той лети с нас. Докато сме живи, ще помним и ще разказваме. А после след нас ще остане монументът и той ще продължи да разказва за пилота, който не се поколеба, не се изплаши да излети в онази тъмна нощ и да остане завинаги в полет“, допълни той.

„Александър (синът му), баща ти е достоен българин. Носи с гордост името му. Светла памет на подполковник Валентин Терзиев!“ – каза бригаден генерал Николай Русев.

Кметът на общината Мариян Жечев заяви: „Твърдо съм убеден, че България трябва да тачи своите герои, какъвто за мен е подполковник Валентин Терзиев. Затова на следващото заседание на Областната комисия за военните паметници ще предложа паметната плоча да бъде вписана в регистъра на военните паметници, за да намери подполковник Терзиев своето достойно място сред падналите за България военнослужещи”.

Венци и цветя бяха поднесени от Министерството на отбраната, от Военновъздушните /ВВС/ и Военноморските сили, колеги и приятели на пилота, жители и гости на община Шабла и село Тюленово.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) бе на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-та авиационна база „Граф Игнатиево”, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата. Посмъртно бе повишен в подполковник.

c