Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Палестинската автономна власт формира нов кабинет

Палестинската автономна власт (ПАВ) заяви, че формира нов кабинет в момент, в който международната общност настоява тя да се реформира, предаде Асошиейтед прес.
Президентът Махмуд Абас, който оглавява ПАВ от близо две десетилетия, издаде указ за назначаване на новото правителство. Сред новите министри няма имена, които са добре познати на широката общественост, отбелязва АП. 
По-рано този месец Абас назначи за премиер дългогодишния си съветник Мохамед Мустафа – политически независим икономист, получил образованието си в САЩ, който призова за съставяне на технократично правителство и за създаване на независим доверителен фонд за възстановяването на Газа.
Новият министър на вътрешните работи Зиад Хаб ал Рих е член на светското движение "Фатах", чиито лидер е Абас.
Министър по въпросите на Йерусалим става Ашраф ал Авар. Той се регистрира като кандидат на "Фатах" на изборите през 2021 година, но вотът беше отложен за неопределено време.
Поне петима от новите 23 министри са от ивицата Газа, но към момента не е ясно дали те все още се намират на територията на обсадения анклав. 
ПАВ управлява части от окупирания от Израел Западен бряг. След като палестинската ислямистка групировка „Хамас“ взе властта в Газа през 2007 година, тя прогони силите на ПАВ от крайбрежния анклав, припомня АП.   
ПАВ има слаба обществена подкрепа или легитимност сред палестинците, отчасти заради факта, че тя не е произвеждала избори от 18 години насам. Политиката ѝ на сътрудничество с Израел по въпросите на сигурността е изключително непопулярна и кара много палестинци да разглеждат ПАВ като подизпълнител на окупационните сили. 
Резултатите от последните проучвания на общественото мнение сочат, че голяма част от палестинците искат 88-годишният Абас да се оттегли от поста си. 
САЩ призоваха ПАВ да се реформира и след войната да поеме властта в ивицата Газа. Израел от своя страна отхвърли тази идея и заяви, че ще запази безсрочен контрол върху сигурността в Газа и ще си партнира с палестинци, които не са свързани с ПАВ или с "Хамас". Палестинската ислямистка групировка от своя страна отхвърли формирането на ново правителство като нелегитимен ход и призова всички палестински фракции, включително и "Фатах", да си поделят властта, преди да се произведат национални избори.  
Днес новият премиер на ПАВ призова за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

c