Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Отново в Добрич: Мария Славова и Красимира Султанова с концерт в зала "Нели Божкова"

Известните музиканти Мария Славова (пиано) и Красимира Султанова (цигулка) ще свирят отново заедно, този път в родния град на пианистката Добрич. Концертът ще се състои на днес (10 април) от 18:30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова".

Красимира Султанова, концертмайстор на Камерен оркестър "Дианополис" в Ямбол, е известна с прецизната си виртуозност и артистично майсторство. Цялото й семейство е свързано с музиката и изкуството. Баща ѝ, Николай Султанов, е цигулар и диригент, основател на камерния оркестър в Ямбол; майка ѝ е виолончелистка, а брат ѝ е оперният певец Георги Султанов. Интересен факт е, че нейният дядо е обичаният български актьор Петър Слабаков. След като завършва образованието си в Музикалното училище в София, Красимира продължава обучението си в Роберт Шуман Хохшуле в Дюселдорф в класа на професор Роза Файн. Освен като първа цигулка на "Дианополис", Красимира Султанова свири като солист с почти всички големи оркестри в България и чужбина.

Мария Славова е родена в Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна възраст при Надежда Анкова. Завършва Музикалното училище "Добри Христов" във Варна и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. д-р Нева Кръстева. В допълнение към преподавателската си дейност Мария активно концертира като пианист и органист. Участвала е в многобройни концерти като солист, камерен музикант и акомпанятор в България и чужбина, като си сътрудничи с различни хорови и инструментални състави. Изнасяла е самостоятелни органови концерти в цялата страна и в партньорство с известни музиканти, създател и активен участник е в Пролетния органов фестивал в Добрич. Понастоящем е пианист-органист в Камерен оркестър "Дианополис" в Ямбол.

Програмата на концерта включва Соната KV 304 в ми минор за цигулка и пиано от Волфганг Амадеус Моцарт, Соната № 1 за цигулка и пиано от Лазар Николов и Соната за цигулка и пиано от Леош Яначек.

Билетите ще се продават от 16:30 ч. на място, като цената им е 5 лв. за редовни посетители и отстъпка за пенсионери. Не пропускайте възможността да чуете съвместното изпълнение на две от най-талантливите български музикантки.

c