Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Откриха изложба с творбите от пленер „Хартията – Дом за спомени“ в Добрич

Директорът на Художествена галерия – Добрич Недко Недков откри изложбата и връчи на участниците дипломи за участие и подаръци от името на галерията, като благодари за ползотворната работа и прекрасната атмосфера, която художниците създадоха с присъствието и работата си.

На откриването присъства и председателят на Общинския съвет на община град Добрич г-н Нивелин Радичков, който поздрави организаторите и участниците за отличната организация, за успешното провеждане на пленера и за въздействащата изложба.

В рамките на 7 дни, гостите на Пленер “Хартията - Дом за спомени ” работеха в условията, предоставени им от Художествената галерия в Добрич, голяма част от тях бяха в Добрич за първи път. По време на престоя си талантливите художници и артисти имаха възможността опознаят природата в региона и местната кухня. Това е и една от целите на пленера, да запознае повече хора с Добрич и Добруджа.

“Творческия процес е изключително вдъхновяващо изживяване за гостите. Всички те са с много голяма биография, участвали са в много пленери и веднага установяват и правят разликата – тук са поставени в условия, да бъдат вдъхновени, докато на повечето места ходят подготвени, знаят какво ще правят”, каза Недко Недков, директор на Художествената галерия в Добрич.

Вдъхновението се случва по време на разговорите, запознаването с материалите, с колекцията, която им се показва с вече направени хартиени творби. Всеки от творците си има сфера на дейност, но на пленера всичко е пречупено през призмата на хартията.

Десетте участника в пленера са направили 50 творби, които участват в изложбата, а това е ясен знак, че те са били успешно вдъхновени, сподели Недко Недков. “Експериментът е водещ в целия процес, сблъскването с новата материя, с новия материал, ако е нов за тях, провокацията, която им е създадена с темата “Дом за спомени”, каза още той.

След едноседмичния престой и активна работа, отзивите на артистите са много положителни, вече са проведени разговори с творците да се върнат в Добрич със собствени изложби и проекти, там, където им е голямата сила. Много положително реагира на изживяването си тук и китайският художник Юлай Руан, той е преподавател в Китай, Художествената галерия поддържа връзки с неговото училища, а за твореца е било важно да види на място условията в Добрич. Сега вече е 100% сигурно, че контактите с него ще продължат, и вероятно ще продължат да идват студенти и проекти от Китай, а и обратно, български художници и изкуство в Китай.

Каталог от пленера излиза всяка година от самото му създаване и, разбира се, това издание не прави изключение, но новото е, че този път ще излезе и кратък филм, който добричката общественост, а и не само ще има възможност да види. Филмът ще включва вечерните срещи с художниците,разходката до морето, разговорите между художниците.

Тазгодишното издание на пленера е в партньорство с х-л „Вила ди Полета“ и с финансовата подкрепа на Община град Добрич. Именно тези партньорства са осигурили възможност, артистите да влязат още повече в духа на региона, а това се отразява и в техните произведения.

Изложбата продължава до 30 септември.

c