Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев, чиято кариера започна от театъра в Добрич

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84-годишна възраст. Скръбната вест обяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа в профила си във Facebook Сърменов. Актьорът Мариан Бачев добавя, че Славчо Пеев е починал в съня си.

Светослав Панайотов Пеев е роден на 4 април 1939 г. в София в семейството на известния в миналото атлет Панайот Пеев. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1964 г. След това работи в Драматичен театър "Йордан Йовков" Толбухин (днешен Добрич), в Сатиричен театър "Алеко Константинов" в София от 1967 г. до последно, като беше и негов директор до 1989 г.

Пеев беше и директор на Българската академия за култура в Рим, както и на Централния студентски дом на културата.

Първата му роля е в „Хитрата вдовица” през 1964 г. в театъра в Толбухин. „Кольо Петков беше режисьор на тази постановка. В нея участвахме всички, които бяхме разпределени в Толбухин. Заедно с няколко други провинциални театри дойдохме на представяне в столицата. Играхме пиесата във ВИТИЗ, получихме много добри отзиви от публиката. Дойдохме за едно представление, а изиграхме 5, и ни изгониха. Отидохме във Варна, там останахме 15 дни да играем и пак ни изгониха. Върнахме си се в Толбухин, където то достигна до 75 представления. Рекорд за провинциален театър. Беше жизнено и с чувство за хумор представление, с което и печелеше. Тогава Боян Дановски ни назначи в Сатиричния театър, но още две години не ни пуснаха от Толбухин“, разказва в интервю Славчо Пеев.
„В провинциалния театър обкръжението е много важно. Тогава имахме страхотната подкрепа на партийното ръководство на Толбухин. И по-точно – то не беше партийно. Първият секретар на БКП там – Вълкан Шопов, казваше: „За мен театърът е на първо място в района ми. По него ще съдят какъв съм и какво правя.” От ВИТИЗ отидохме там петима човека. Заварихме Коста Карагеоргиев. След това дойдоха всички големи режисьори – Поляков, Красимир Спасов, Кольо Петков, Слави Шкаров, страхотни хора, с които правихме много хубави неща. Това се отрази на всички ни положително. Имахме по 5-6 главни роли на сезон, а бяхме съвсем млади. Усещахме се пълноправни актьори“, споделя още актьорът приживе.

Той си припомня, че в театъра в Толбухин са играли пиесата на Джери – Георги Марков „Да се провреш под дъгата”. „Когато той я гледа, ни каза със смях: „Ще ме вкарате в затвора.” А ние – млади хора, бяхме доста дръзки. После той разказваше, че това е най-добрата постановка на тази негова пиеса“, връща той лентата.

Актьорската кариера на Славчо Пеев включва над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма. Измежду филмите с негово участие са обичните от поколения българи "Конникът" (1964), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), "С деца на море" (1972), "Мисия Лондон" (2010) и много други. Режисьорската му кариера пък е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя "Римска баня" от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Други режисирани постановки от него са "Две сватби и едно прелюбодеяние" от Рей Куни и "Таблата" от Димитрис Кехаидис. 

Славчо Пеев има две деца и внуци - син Петър и дъщеря Йоана. Синът му го дари с общо четирима внуци - Даниел, Светослав, Мартин и Епъл. Актьорът има два кратки неуспешни брака преди да срещне Светла Дионисиева.

Екипът на Про Нюз Добрич изказва съболезнования на семейството и колегите на Славчо Пеев! 

c