Събота, 15 юни 2024

15.06.2024

Последвайте ни

От летището на Балчик товарният дрон на Дронамикс сложи началото на бъдещето на доставките

Дронамикс, първата в света авиокомпания с товарни дронове, днес успешно завърши първия полет с пълномащабния си самолет, Черния Лебед, на летище Балчик, демонстрирайки потенциала за бъдещето на логистиката в световен мащаб. 

Дронамикс е създадена в резултат на желанието на двама братя, Свилен и Константин Рангелови, да направят движението на стоки по света по-бързо, по-екологично и по-достъпно. Мисията им е да осъществят доставки в рамките на същия ден, за общности и бизнеси, независимо къде се намират. Първият полет е кулминацията на месеци наземни тестове и полети на умалени модели на единствения по вида си в света самолет, създаден от Дронамикс в България. Черният Лебед бе управляван дистанционно от двама пилоти с опит в гражданските авиолинии, от наземната контролна станция на Дронамикс.

Полетът валидира първата по вида си технология за товарни дронове, разработена от Дронамикс, способна да даде бързо и ефикасно решение за нуждите на консуматорите по света. Предстоящите търговските полети се очакват още тази година в Европа, обслужвайки основни за битието индустрии, от фармацевтична до хранителна, от електронна търговия до резервни части.

"От деня, в който за първи път си представихме как би изглеждал Черният Лебед, работим спрямо осъществяването на този полет. Демонстрирахме, че разработената от нас технология има предпоставките да промени движението на стоки по света" - каза Константин Рангелов, Съосновател и Главен Технически Директор на Дронамикс.

"Отне ни огромно количество усилия, вяра и стремеж, за да докажем, че концепцията ни има истински потенциал в световен мащаб. Предстои ни следващото предизвикателство, разгръщането на търговската ни дейност" - каза Свилен Рангелов, Съосновател и Главен Изпълнителен Директор на Дронамикс. 

c