Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

От Добрич НАЗ алармира: Земеделският сектор „гори“ заради некомпетентни хора в МЗХ

10 месеца земеделските стопани чакат 300 млн. лв. от Украинската помощ, МЗХ ги обрича на фалити. Искат оставката на виновния зам.-министър

След тежко заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, проведено в Добрич, част от членовете му дадоха пресконференция.

„Освен държавата, която в момента е обхваната от пожари, земеделският бранш също гори. Гори поради една основна причина – некомпетентни хора и кадри, заемащи високи позиции и вземащи решения за целия земеделски сектор“, заяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Той припомни, че НАЗ поиска оставката на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева поради проблеми, които касаят не само сектор зърнопроизводство, а и целия земеделски бранш.

„Основната причина е отговорност. Всеки на такава позиция трябва да се научи да носи отговорност за действията си или своето бездействие. В случая, дали с действията си или липса на такива, зам.-министърът, който отговаря за развитие на селските райони, директни плащания, нанесе вреда на целия земеделски сектор“, заяви Проданов.

Става въпрос за неизплатения втори транш по т.нар. украинска помощ на обща стойност 300 милиона лева, който земеделските стопани чакат от септември, но все още няма официални гаранции за него.   

„В условията на суша през последните месеци, тежката пазарна обстановка последните няколко години и очакваното изпълнение на споразумението между земеделския бранш и министър-председател, неизплащането на тези средства води до това земеделският сектор да гори“, заяви Илия Проданов.

Изпратили са декларация с искане за носене на отговорност от конкретния зам.-министър до президента, до министър-председателя и министъра на земеделието. До момента официален отговор няма.

Няма как да се съгласим с това никой да не отговори, да не каже какви са решенията на тези проблеми. Задължително ще поискаме среща с министър-председателя, за да видим каква е неговата позиция. На нея министърът на земеделието също трябва да заяви позицията си дали застава зад действията на дадения зам.-министър и асоциира своята позиция с нейната или застава на страната на земеделския бранш и подкрепя нашите искания като справедливи.

За нас това ще бъде определящо дали земеделският бранш ще има доверие към този министър в бъдеще.

Още днес ще бъде изпратено писмо до председателя на парламента, всички парламентарни групи, ПК по земеделие и Министерски съвет във връзка с миналата на първо четене в парламента актуализация на бюджета. Земеделският бранш очаква в нея да бъдат предвидени средствата за изплащане на украинската помощ. „Няма да допуснем под никаква форма този ангажимент да не се спази. Готови сме да защитаваме тази си позиция с всички средства“, заяви председателят на НАЗ.

В следващите дни ще се иска спешно изслушване на Министерството на земеделието в Парламентарната комисия относно проблемите, описани в декларацията, с която се иска оставката на Таня Георгиева. „Темата за приема за напояване е ключова за ситуацията, в която се намираме в момента. Той е жизнено важен за целия земеделски сектор. Не просто искаме конкретният ресорен зам.-министър да поеме отговорност, но и решение на проблема. Другият важен проблем са спрените неправомерно субсидии, компенсаторни плащания по екоинтервенциите.

Ако исканията на земеделските стопани не се изпълнят, следва протест, който да затвори цяла България. Решението за това е взето още преди година, заяви Георги Милев, член на УС, председател на Плевенската структура на НАЗ.

„Ние сме поставени в ситуация, в която не получихме очакваните приходи – заради климатичните условия, цените на международните пазари. Когато не получим и финансирането от държавата, което е разписано в споразумението, проблемът вече става сериозен. Защото на природата не можем да се сърдим, но, когато държавата е поел ангажимент и не го изпълни, можем да противодействаме“, заяви Илия Проданов. Той подчерта, че реалните фалити към момента не са толкова много, но статистиката за продадени стопанства, е красноречива. Само в една област на страната за последните 6 месеца има 26 прехвърлени стопанства на един собственик. Имаме окрупняване на стопанства, продажбата им, не защото някой не иска да работи, а защото вече не издържа финансово“, добави той. „България е длъжна да запази семейните стопанства. В момента те са най-потърпевши“, каза Илия Проданов.

„Това е повратната точка, в която хората, които управляват МЗХ трябва да си дадат сметка, че секторът повече няма да толерира това безотговорно отношение към земеделието. Толкова е трудна да си земеделец в момента. Това са 30 години история на фирмите ни, аз съм второ поколение земеделец, обучавам и подготвям трето поколение. Цинизмът на тази ситуация е да се окажем в ситуация, че аз нямам какво да предам на децата си. Защото едни хора в костюми, които цял живот нищо не са правили, унищожават цял един сектор“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

 

c