Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

ОССЕ описва в доклад руските престъпления срещу украински затворници

Според доклад, представен от трима правни експерти на сесията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във Виена, Русия незаконно и систематично е задържала хиляди украински граждани от 2014 г. насам, предаде ДПА.
Експертите заявиха, че имат "обосновани предположения", че през този период са били извършени престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Русия завзе Кримския полуостров през 2014 г., преди да започне пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.
В края на февруари 45 от 57-те държави членки на ОССЕ възложиха изготвянето на доклад за задържането на украински цивилни граждани, като се възползваха от процедурите на ОССЕ, които позволяват подобни разследвания без разрешението на засегнатата държава.
Тримата експерти – Вероника Билкова от Чехия, Сесилия Хелествейт от Норвегия и Елина Щайнерте от Латвия – не можаха да кажат точно колко души са били задържани в Украйна през проучвания период.
Но според тях става дума за хиляди хора и основават тази си преценка на документи и устни свидетелства от украински служители, жертви и свидетели.
Според тази информация задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда. Експертите споменаха и за убийства на задържани и затворници, като например в Буча край Киев през 2022 г.  Произволното задържане на голям брой украински цивилни граждани изглежда е "определяща характеристика на политиката на Руската федерация във временно окупираните територии", гласи докладът.
Задържаните са били обвинявани, че подкрепят украинската армия или отхвърлят руската операция, с цел насаждане на страх и принуждаване към сътрудничество с руската страна, се казва в документа.

c