Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Осъдиха трима братя и собственик на обменно бюро от Добрич за иманярство

Четирима души - К.Г., И.Г., С.Г. и Р.И., са осъдени за престъпления, свързани с посегателства върху движими археологически културни ценности, след като Окръжният съд в Добрич одобри споразуменията, постигнати между тях, защитниците им и прокуратурата. Трима от обвиняемите се признават за виновни и в това, че от ноември 2019 г. до 17 август 2021 г. на територията на област Добрич са участвали в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на такива престъпления.

Тримата осъдени са братя. Четвъртият от групата иманяри е собственик на обменно бюро, което се намира в центъра на Добрич. За него казват, че отдавна има данни, че се занимава с иманярство.

На 17 август миналата година при условията на продължавано престъпление четиримата мъже са държали археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, предвиден в Закона за културното наследство. В жилища на обвиняемите, в заложна къща, в обменно бюро и в лек автомобил са били открити и иззети няколкостотин движими археологически културни ценности - монети, върхове на стрели, фибули, пръстени, обеци и др.

И.Г. и С.Г. признават още, че на 1 юли 2021г. продали на Р.И. общо 335 сребърни монети, представляващи една колективна монетна находка, укрита в земята около средата на XVII век, и му предложили силно фрагментиран керамичен съд.

Съгласно изготвена нумизматична и археологическа експертиза монетната находка е с голяма научна и музейно - експозиционна стойност. Обвиняемият К.Г. пък предложил на Р.И. римски сребърен пръстен с елипсовидна гема.

Участниците в престъпната група са осъдени и за това, че противозаконно са държали устройства, предназначени за метал детектинг, за които са знаели, че са предназначени и са им послужили за търсене на археологически обекти. За извършените деяния всеки от тях получава наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага с изпитателен срок от 4 години. Четвъртият обвиняем е осъден за държане и придобиване на нерегистрирани културни ценности, като му е определено наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца, чието изтърпяване е отложено с 3-годишен изпитателен срок.

Одобрените от Окръжния съд споразумения са окончателни и имат последиците на влезли в сила присъди.

С отделни съдебни актове съдът отне в полза на държавата всички археологически културни ценности, предмет на престъпленията, както и устройствата, предназначени за метал детектинг, явяващи се средства за извършване на престъпление.

c