Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Осъдиха на пробация за иманяр от село край Тервел заради 19 антични предмета

Наказание пробация получи иманяр от тервелското село Главанци, държал нерегистрирани археологически обекти, съобщиха от Окръжния съд в Добрич. Съдът одобри споразумението, постигнато между мъжа, защитника му и прокуратурата.

Установено е, че на 19 септември 2022 г. в дома си в село Главанци обвиняемият е държал повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по реда на Закона за културното наследство и съгласно изискванията на Наредба за реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движими културни ценности.

В жилището били намерени 19 археологически обекта, сред които две монети от времето на Римската империя, десет апликации от IX -XI в., два калъфа за отливане на сачми от XIX в., обеца X-XI в.

На мъжа е наложено наказание пробация за срок от 6 месеца. Определени са му две пробационни мерки - задължителна регистрация по местоживеене с явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Всички вещи, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата.

Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

Снимката е илюстративна.

 

 

 

c