Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Органът в Добрич е реставриран, откриват Зала Добрич на 25 септември (СНИМКИ)

С палитра от концерти Добрич ще отбележи празника си на 25 септември. Важен акцент в празничната програма са тържествената сесия на Общинския съвет и концертът на всички общински състави в града – Духов оркестър – Добрич, Български камерен оркестър, хор "Добруджански звуци" и Професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа”. И двете събития ще се проведат под величествения орган в Концертна зала "Добрич", наричана също Органова зала.

Именно монументалният музикален инструмент придава чара на тази сграда, но той е амортизиран, през годините е бил подложен на атмосферни влияния, вследствие на това е повреден. По време на ремонта на залата бе поправен и органът.

Росен Драганов е експерт в реставрацията на сложното съоръжение, поканен е от Общината да възстанови блясъка му отвън и отвътре. С колеги полагат вече 2 години усилия и са успели да спасят органа. Те го почистват, лепят спукани тръби, правят микро ремонти.

“Това наистина е една национална ценност за България, самият орган", твърди Драганов. Инструментът е произведен от немската фирма „Александър Шулке“.

"Самата зала е много интересна, акустиката й, това е една от най-добре звучащите органови зали в цяла България. Варненският орган е два пъти по-голям от този, но акустически не са направени предписанията, за да звучи в залата и органът там е един вид погребан”, каза Росен Драганов.

Залата в Добрич и органът в нея звучат прекрасно, а всеки органист мечтае да свири тук, защото акустиката е невероятна, сподели той.

Органът има в устройството си между 2 500 и 3 000 тръби, фасадно се виждат 30-40 броя, останалите са зад тях. Има размери от няколко милиметра, подобни на молив, до 5-метрови тръби. Не всички са метални, има и дървени и именно те са пострадали най-сериозно от студа през зимата, свиване и разпускане, и от течовете от покрива, който вече е поправен.

Органът е тръбен и с механична фрактура (връзка) на ръчната и педаланата клавиатури, както и електрическа връзка на регистрите, т.е. когато се включат бутончетата на регистрите, в органа се извършва движение посредством мотори, а клавишите извършват механични движения посредством натискането им.

c