Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Опозицията във Венецуела се споразумя за кандидат, който да се изправи срещу Мадуро на президентските избори

Основната опозиционна коалиция във Венецуела се обедини зад бившия дипломат Едмундо Гонсалес като претендент за президентския пост на Николас Мадуро на изборите това лято, действайки един ден преди крайния срок за официализиране на кандидата, предаде Асошиейтед прес. 
Решението беше взето единодушно от 10-те партии в Единната демократична платформа, заяви Омар Барбоса, изпълнителен секретар на коалицията, след петчасова среща, на която бяха обсъдени и други възможни кандидати. 
На блока беше разрешено да регистрира временно Гонзалес на 26 март, след като правителството беше подложено на вълна от критики, когато лидерите на опозицията заявиха, че са били блокирани да регистрират избрания от тях кандидат. Днес изтече крайният срок, в който кандидатурата му трябваше да бъде окончателно издигната.
Групата на опозицията трябваше да замени първия си кандидат Мария Корина Мачадо, която лесно спечели първичните избори, организирани от блока през октомври, но правителството ѝ забрани да се кандидатира, след като контролираната от управляващата партия Държавна контролна служба я лиши от правото да заема публични длъжности в продължение на 15 години.
Администрацията на Мадуро предприе репресии срещу опозицията преди президентските избори на 28 юли въпреки обещанията да проправи пътя към честни избори в замяна на облекчаване на санкциите. В сряда администрацията на Байдън отново наложи съкрушителни петролни санкции, критикувайки действията на Мадуро.
Правителствата на Колумбия и Бразилия също изразиха загриженост, а президентът на Гватемала Бернардо Аревало обвини правителството на Мадуро, че "консолидира антидемократична система". 
Венецуелският министър на външните работи Иван Жил нарече критиките "груба намеса във въпроси, които засягат само венецуелците".

c