Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Обучението на младите шофьори да бъде надградено с полигони с елементи на безопасно шофиране, предлага транспортният министър

Обучението на младите шофьори да бъде надградено с полигони с елементи на безопасно шофиране, а не тези, съществували в миналото. Това каза днес в Сливен транспортният министър Георги Гвоздейков в отговор на журналистически въпрос възможно ли е полигоните отново да станат част от подготовката на водачите. Той бе на посещение на летище "Бършен", където ще бъде изградена една от шестте бази за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).
Това предложение той е споделил на среща с родители на загинали при транспортни произшествия. Гвоздейков поясни, че има предвид елементи, които симулират различни метеорологични условия - хлъзгав терен, ниско сцепление, обратен вираж. Целта е водачът на автомобила да се запознае с подобни ситуации и да изгради първоначални инстинкти и да реагира адекватно при нужда. "Тези полигони са много популярни в Европа, допълни той. Като начало е добре да се работи върху четири полигона в четирите краища на страната, за да могат да бъдат достъпни за всеки, който трябва да надгражда своето обучение."
"Наложително е това да се случи в България, това е елемент от превенцията на безопасност на движение", коментира Гвоздейков.

c