Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ се завръща в Каварна

След тригодишно прекъсване Каварна отново ще бъде домакин на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето“, се съобщава в сайта на местната управа. Седемнадесетото издание на форума ще се състои между 26 и 28 май, а негови организатори са Община Каварна и продуцентска къща „Пирина“.

Право на участие имат колективи и индивидуални изпълнители до 25-годишна възраст от страната и чужбина, които се занимават с български фолклор и неговите проявления – песни, танци, инструментални изпълнения, занаяти, изобразително и приложно изкуство, театрални форми.  

Съборът няма състезателен характер, но най-добрите изпълнения от деня ще бъдат включени във вечерните концерти на изтъкнати изпълнители и ансамбли, които прославят България по света, и в документално-музикални филми. Програмата на форума включва още ревю на народни носии, наиграване „Кръшна ръченица“, конкурс „Мис и Мистър Фолклор 2023“ и изложба на рисунки.

Желаещите да се включат в съпътстващите международни конкурси за стихотворение и есе и за рисунка под надслов „С България в сърцето“, трябва да изпратят своите произведения до 5 май, а заявления от колективи – фолклорни ансамбли, танцови състави и народни хорове, и индивидуални участници се приемат до 30 април.

През годините част от Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ са били потомци на българи от Албания, Молдова, Украйна, Македония, Румъния и Сърбия, припомнят от Община Каварна.

c