Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Обединяват културните състави в Добрич в Общински културен институт

Общинският съвет в Добрич ще обсъди предложение за създаване на Общински културен институт „Добрич“ (ОКИ), което ще обедини съществуващите музикални и танцови състави в града. Докладна записка от кмета Йордан Йорданов излага причините и предимствата на новата структура.

Към момента в Община град Добрич функционират няколко общински музикални и танцови състава като част от дирекция „Хуманитарни дейности“. Те включват Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, Духов оркестър – Добрич, Български камерен оркестър, Хор „Добруджански звуци“ и Детски хор „Маестро Захари Медникаров“. Всички те са с общо 83 щатни бройки.

Предложението на кмета Йордан Йорданов включва създаването на Общински културен институт „Добрич“, който ще обедини тези състави в една самостоятелна юридическа структура. Основната цел на ОКИ ще бъде създаването, разпространяването и опазването на културни ценности и продукти в областта на музикалните и танцовите сценични изкуства. Финансирането на новия институт ще се осигурява от бюджета на Община град Добрич, Републиканския бюджет, целеви средства, собствени приходи и дарения.

Създаването на ОКИ ще облекчи процедурите по поемане на задължения и осигуряване на дейността на съставите, включително и обществените поръчки, гласи предложението на кмета. Това ще създаде по-големи възможности за привличане на допълнителни средства и кандидатстване по проекти. Предвижда се новият институт да бъде ръководен от директор, който ще бъде избран чрез конкурс.

Основните цели на създаването на ОКИ включват синхронизиране на дейността на съставите с изискванията на Закона за закрила и развитие на културата (ЗЗРК), надграждане и развитие на техните дейности и разширяване на възможностите за привличане на целеви средства. Очаква се новият институт да подпомогне устойчивостта и развитието на културните състави в града.

Проектът за създаването на ОКИ „Добрич“ и Правилникът за неговото устройство и дейност са публикувани на интернет страницата на Община град Добрич за обществено обсъждане. Общинският съвет ще трябва да приеме решение за създаването на новата структура и да възложи на кмета подготовката и провеждането на конкурс за избор на директор.

c