Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Няколко хиляди поддръжници на молдовска проруска партия излязоха на протест в Кишинев

Няколко хиляди поддръжници на партия, симпатизираща на Русия, излязоха на протест пред молдовския парламент с искане за оставката на прозападното правителство, предаде Асошиейтед прес. 
Митингът на партия "Възраждане" срещу  Партията на действието и солидарността призова за предсрочни избори и за оттеглянето на президентката Мая Санду от длъжност. Молдова ще произведе президентски избори по-късно тази година, а парламентарният вот е насрочен за 2025 г.
 "Възраждане" в момента разполага с четирима депутати в 101-местния парламент на Молдова, чието население възлиза на около 2,5 милиона души. 
Днешната демонстрация е поредна от серията антиправителствени протестни акции, състояли се през последните 18 месеца. Повечето от митингите бяха организирани от партия "Шор", която през юни бе обявена за противоконституционна. Властите обвиниха въпросното политическо движение, което разполагаше с шест места в законодателния орган, в опит за дестабилизация на страната. 
В днешния протест се включиха и някои високопоставени членове на забранената партия, а лидерът ѝ Илан Шор, който живее в изгнание в Израел и получи задочна присъда от 15 години затвор по обвинение в измами, направи видеообръщение към протестиращите.  
Миналия месец молдовската Служба за разузнаване и сигурност (СИС) предупреди за нови кампании за "дезинформация и манипулация", които се опитват да дестабилизират Молдова и да подкопаят отношенията ѝ със съседна Украйна и Европейския съюз, отбелязва АП.
След началото на руската инвазия в Украйна през юни 2022 година, Молдова, която е бивша съветска република, получи официален статут на страна кандидатка за членство в ЕС, а през декември Брюксел заяви, че ще започне преговори с Кишинев. 
През февруари миналата година президентката Санду каза, че има руски заговор за сваляне на молдовското правителство, като целта е да се предотврати присъединяването на страната към ЕС. Русия отхвърли обвиненията.

c