Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Ново издание обединява два сборника с кратка проза на Гуадалупе Нетел

Ново издание обединява два сборника с кратка проза на мексиканската писателка Гуадалупе Нетел, номинирана за международната награда „Букър" през 2023 г. В книгата, която излиза на пазара на 19 януари, са включени текстовете от  „Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ (2008), съобщават издателите от „Колибри“.
По думите им Нетел описва паралелни ситуации и поведение на хора и животни. Друг тематичен фокус са хора с чудновати мании, с неудобни за споделяне ексцентричности. Посланието на авторката е, че аномалното обитава ежедневието и еднаквостта може да бъде пагубна.
Автор на превода на разказите е Маня Костова, а художник на корицата е Стефан Касъров.
Гуадалупе Нетел е родена през 1973 г. Автор е на четири романа, на разкази и есета. Удостоена е с литературни награди, сред които „Хералде“, „Хилберто Оуен“, „Ана Зегерс“, „Антонен Арто“, „Бреве Рибера дел Дуеро“. През 2007 г. е включена в селекцията Bogotá 39 на най-обещаващите латиноамерикански писатели на възраст под 39 години. През 2023 г. влиза в краткия списък с номинации за международната награда „Букър“ с романа си Still Born. Произведенията ѝ са преведени на 17 езика.
/ ГН

c