Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Новият британски премиер ще бъде домакин на среща на върха, на която ще постави ново начало в отношенията с Европа

Новият британски министър-председател Киър Стармър ще бъде домакин днес на голяма европейска среща на върха. Той ще използва форума, за да даде нов тласък на отношенията с Европа, но и за да настоява за по-добра охрана на външните граници на континента като част от усилията на Лондон за пресичане на засиления мигрантски наплив към Великобритания, предадоха Прес асосисейшън (ПА) и ДПА.
Стармър, който ще бъде домакин днес на срещата на върха на Европейската политическа общност (ЕПО), призова за общоевропейски действия за справяне с "каналджийските мрежи".
В рамките на форума, който ще се състои в графство Оксфордшир, Южна Англия, той ще участва в заседание, посветено на миграцията, което ще бъде съпредседателствено от десния премиер на Италия Джорджа Мелони.
Лидерите от 47-членната ЕПО се събират във Великобритания на фона на усилия на Стармър за презареждане в отношенията на страната му с европейските ѝ съседи след хаоса, който съпътстваше излизането на Кралството от ЕС.
Новото британско правителство на лейбъристите иска да сключи пакт за сигурност с Евросъюза и е решено да затвърди подкрепата на европейските страни за Украйна във войната ѝ с Русия на Владимир Путин.
"Не бива да позволяваме предизвикателствата от близкото минало да определят облика на отношенията ни и за в бъдеще. Именно затова европейската сигурност ще заеме централно място в приоритетите на правителството в областта на външната политика и отбраната - и именно затова вниманието ми е насочено изцяло към това да използвам момента, за да възстановя нашите отношения с Европа", заяви Стармър. "(Срещата на) ЕПО ще даде началото на този нов подход на правителството към Европа, от който ще спечелим не само ние сега, но и бъдещите поколения - от разбиването на мрежите за трафик на хора в Европа до противопоставянето на Путиновите варварски действия в Украйна и дестабилизираща активност в цяла Европа."

c